Segur que darrerament has vist a les notícies què està passant a Escòcia, avui justament s'esdevé un referèndum per a demanar a la població què volen fer.
La campanya més important a favor de la independència es diu Yes Scotland i es va iniciar el 25 de maig de 2012. Aquesta campanya té el suport del Partit Nacional Escocès, el Partit Verd Escocès i el Partit Socialista Escocès. Posteriorment es creà la campanya Radical Independence que promou la independència des del punt de de vista de l'esquerra i també la plataforma Labour for Independence que reuneix diversos polítics del Partit Laborista Escocès que han explicitat el seu suport a la independència.
D'altra banda, la campanya en contra de la independència s'anomena Better Together i es va iniciar el 25 de juny de 2012. La campanya té el suport del Partit Laborista Escocès, el Partit Conservador Escocès i els Liberal Demòcrates Escocesos.
Una mica d'història...
Escòcia era un estat ndependent fins al 1707. Entre l'any 843 i 1707 hi havia el regne d'Escòcia i el regne d'Anglaterra, a través de l'Acta d'Unió van quedar units. La reina Anna I moria sense descendència i l'aspirant al tron seria catòlic.
Quan comença l'independentisme?
L'independentisme escocès visqué un resorgiment a partir dels anys 1970 com a conseqüència d'una crisi econòmica i un procés de desindustrialització. Aquests procesos sumats al descobriment de jaciments petroquímics al Mar del Nord retornaren al centre del debat polític la necessitat de gestionar els propis recursos. L'any 1979 se celebrà un referèndum per la recuperació de l'autogovern. El resultat fou afirmatiu malgrat que la norma no entrà en vigor a causa d'una polèmica clàusula que obligava que els vots afirmatius fossin més del 40% del total del cens. El Parlament escocès i el govern escocès entraren en funcions finalment després de la celebració d'un nou referèndum l'any 1997 en la qual es preguntà novament sobre la necessitat de restaurar el parlament i de sobre si aquest havia de tenir la postetat de legislar sobre impostos. El resultat fou afirmatiu en tots dos casos.
El debat sobre la independència s'ha mantingut en el centre del debat polític des que l'any 2009 el Partit Nacional Escocès presidit per Alex Salmond plantejà una sèrie de converses amb diferents agents socials sobre el tema. La qüestió s'ha mantingut al centre de l'ideari del partit i ha estat una qüestió principal en les propostes per la campanya de les eleccions de 2011 en les quals guanyaren per majoria absoluta. Alex Salmond proposà el gener de 2012 la celebració d'un referèndum per la tardor de 2014. El Govern del Regne Unit presidit per David Cameron ha acceptat que el referèndum sigui vinculant.
I ara...atents a les notícies!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada