dimarts, 23 de setembre del 2014

Tema 1: la persona

A vegades, ens costa molt plantejar-nos aquesta pregunta, qui sóc jo? 

De fet, podem respondre-la simplement amb un nom comú. Per exemple, jo sóc...en Joan! Sí, però pot ser en Joan cap d'estudis, el director del centre, un polític, el forner del meu poble...Com veieu, sempre que ens presentem amb el nostre nom tenim una certa tendència a explicar una mica més, sinó es pot arribar a una confusió. 

De fet, cada Joan serà molt diferent, físicament i mental. Cadascú té el seu propi motlle i la seva manera de ser i actuar. 

I sovint ens preguntem: qui sóc? Qui vull ser? 


Fixeu-vos en aquesta imatge, es tracta d'una noia que viu a Jaisalmer, a l'Índia. Reflexiona i pensa, podrà ser la mateixa persona fora del seu estat? 









Activitat 1: Podries definir-te i explicar qui ets. Dóna detalls, com sóc, què m'agrada fer...

Activitat 2: Sabries definir què significa la paraula lliure? Pensa que a vegades és un terme que no s'entén gaire bé. 

Activitat 3: Ara intenta't comparar amb un altre persona de casa. En què us diferencieu? 

Activitat 4: Imagina't que els teus pares han de canviar de residència, et costaria molt conservar els trets que t'identifiquen?

dijous, 18 de setembre del 2014

Referèndum per a la independència a Escòcia

Segur que darrerament has vist a les notícies què està passant a Escòcia, avui justament s'esdevé un referèndum per a demanar a la població què volen fer. 

La campanya més important a favor de la independència es diu  Yes Scotland i es va iniciar el 25 de maig de 2012. Aquesta campanya té el suport del Partit Nacional Escocès, el Partit Verd Escocès i el Partit Socialista Escocès. Posteriorment es creà la campanya Radical Independence que promou la independència des del punt de de vista de l'esquerra i també la plataforma Labour for Independence que reuneix diversos polítics del Partit Laborista Escocès que han explicitat el seu suport a la independència.


D'altra banda, la campanya en contra de la independència s'anomena Better Together i es va iniciar el 25 de juny de 2012. La campanya té el suport del Partit Laborista Escocès, el Partit Conservador Escocès i els Liberal Demòcrates Escocesos. 

Una mica d'història...
Escòcia era un estat ndependent fins al 1707. Entre l'any 843 i 1707 hi havia el regne d'Escòcia i el regne d'Anglaterra, a través de l'Acta d'Unió van quedar units. La reina Anna I moria sense descendència i l'aspirant al tron seria catòlic. 

Quan comença l'independentisme?
L'independentisme escocès visqué un resorgiment a partir dels anys 1970 com a conseqüència d'una crisi econòmica i un procés de desindustrialització. Aquests procesos sumats al descobriment de jaciments petroquímics al Mar del Nord retornaren al centre del debat polític la necessitat de gestionar els propis recursos. L'any 1979 se celebrà un referèndum per la recuperació de l'autogovern. El resultat fou afirmatiu malgrat que la norma no entrà en vigor a causa d'una polèmica clàusula que obligava que els vots afirmatius fossin més del 40% del total del cens. El Parlament escocès i el govern escocès entraren en funcions finalment després de la celebració d'un nou referèndum l'any 1997 en la qual es preguntà novament sobre la necessitat de restaurar el parlament i de sobre si aquest havia de tenir la postetat de legislar sobre impostos. El resultat fou afirmatiu en tots dos casos.
El debat sobre la independència s'ha mantingut en el centre del debat polític des que l'any 2009 el Partit Nacional Escocès presidit per Alex Salmond plantejà una sèrie de converses amb diferents agents socials sobre el tema. La qüestió s'ha mantingut al centre de l'ideari del partit i ha estat una qüestió principal en les propostes per la campanya de les eleccions de 2011 en les quals guanyaren per majoria absoluta. Alex Salmond proposà el gener de 2012 la celebració d'un referèndum per la tardor de 2014. El Govern del Regne Unit presidit per David Cameron ha acceptat que el referèndum sigui vinculant.


I ara...atents a les notícies! 

dilluns, 8 de setembre del 2014

Presentació

Ei! Aquest curs de tercer d'ESO hauràs de cursar l'àrea de ciutadania i drets humans. Pensa que tot anirà rodat si portes la feina al dia i participes a classe. 

Cal que facis les activitats en fulls en blanc (recorda fer servir una pauta, escriure els enunciats amb el bolígraf negre i respondre amb el bolígraf blau i, sobretot, ser molt net). 


Fixa't en els criteris d'avaluació:


- Entregar les unitats en les dates fixades.

- Lliurar els treballs dins del període fixat. No s'agafaran fora de termini. 
- Participar activament a l'aula: compartir opinions, intervenir en els debats, respectar els torns de paraula dels companys...
- Realitzar una escolta activa quan es passen documentals i pel·lícules que són d'interès per a tots. 


Coneixements previs...

- Què és per a tu la ciutadania?
- Què penses que faràs aquest curs?
- Quins continguts recordes que vas fer quan feies 6è? Què és allò que més et va agradar?
- Coneixes aquests conceptes i els sabries definir? Respecte, família, responsabilitat, drets humans i dret a decidir.