dimecres, 10 de desembre del 2014

L'organització de la societat

La persona com a tal necessita relacionar-se amb la resta d'individus del seu entorn i formar part d'una comunitat. Però hem de pensar que les persones necessitem un bé comú (les mínimes condicions socials) basades en: el benestar material, la llibertat i la pau i els valors.

Els drets humans
Tots els països democràtics tenen un apartat on s'enuncien els drets i els deures fonamentals dels seus habitants. La majoria prenen com a referència la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovats per les Nacions Unides l'any 1948. Els Drets Humans més destacats són:

- Tot ésser viu neix lliure i igual en dignitat i drets.
- Tot individu té dret a la vida.
-  No hi ha distinció per raça, color, sexe, llengua, religió i opinió.
- Tothom té dret a la llibertat i seguretat.
-  Totes les persones són iguals davant la llei.
- Tota persona té dret a l'educació i el treball.



Activitat 27:
Què vol dir que l'home és un ésser social?

Activitat 28:
Què creus que és el benestar material que necessita una persona? Quin creus que és el valor més preciat de la vida?

Activitat 29:
Digues un cas en el qual no es respecti un dels Drets Humans. Descriu bé la situació.

Activitat 30
Qui i quan va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans? Com creus que es diu el document estatal democràtic que regula els drets i deures de l'habitant d'un estat?

dilluns, 1 de desembre del 2014

La solidaritat

La solidaritat

   La solidaritat l'entenem com a la relació de fraternitat i sosteniment entre diversos membres d'una comunitat. Aquest terme és compartit en molts aspectes tant a la revolució francesa com a la comunista o fins i tot, al cristianisme.

Reflexiona i para't a pensar, sigues sincer....

-estaries disposat a compartir un entrepà amb algun amic que no en té?
-et quedaries sense bolígrafs per donar-los a un company teu?


Els drets humans

   L'origen històric dels drets humans recau en 1789, durant l'esclat de la revolució Francesa. En aquest moment es declara que els homes han nascut lliures i que tenen els mateixos drets. Els drets són inalienables, garanteixen la vida, la llibertat i la seguretat.



Activitat 24: Què entenem per solidaritat?
Activitat 25: Què vol dir que un dret és inalienable?
Activitat 26: Imagina't que has de fer una campanya de solidaritat sobre algun tema com ara una campanya de recollida d'aliments o un estalvi popular sobre l'aigua. Fes servir una plana d'un full en blanc i ulitza el material que creguis oportú. Bona feina!

dimecres, 12 de novembre del 2014

La Dignitat de les persones

Som persones

Hi ha dos àmbits de desenvolupaments de les persones.

-biològic: depenent del nostre cos i les necessitats biològiques.
-espiritual: sobre la capacitat de comèixer i d'estimar.



La dignitat

És el valor absolut de cada persona. Cada ésser humà té alguna cosa meravellosa per oferir. La dignitat no es mesura segons l'èxit, els diners o la popularitat.



Tots tenim la mateixa dignitat? 

Dignitat de la dona: Sovint, el fet de ser dona, a través de la història, ha estat motiu per degradar la imatge de la dona. Per això, hi han hagut molts moviments feministes per tal d'igualar els homes i les dones. Actualment, seguim amb feines mal pagades per a les dones o violència provocada cap a aquestes.

Dignitat de la infància: Actualment, les societats tenim cert respecte cap als infants, però...quan comença la protecció cap als infants? Això comença molt abans.


Activitats

Activitat 21 Escriu dos trets de desenvolupament biològic de les persones.
Activitat 22 Escriu una pròpia definició de dignitat.
Activitat 23: Quin percentatge de dones estan maltractades a Afganistan segons l'ONU? Per què creus que el divorci encara està mal vist a Afganistan?


dimarts, 4 de novembre del 2014

Els conflictes, com apareixen?

Tanmateix, l'escola també representa un espai en què els alumnes comencen a contactar amb conflictes. A primera instància, es diu que el conflicte és negatiu, però alhora també ajuda a conèixer més l'altre en una situació poc habitual.

És important aprendre a gestionar els nostres conflictes, perquè sinó la tendència és a fugir o bé a atacar.

La majoria de conflictes es generen per una manca de comunicació.

L'assetjament escolar 

Hi ha situacions en les quals el problema és expressament buscat per una de les parts. De fet, hi ha una de les dues parts que gaudeix exercint la violència sobre l'altre. En una situació d'assetjament sempre hi ha tres protagonistes: l'assetjador, la víctima i els espectadors. Mentre el grup d'espectadors no faci res per a solucionar-ho serà difícil trobar una sortida positiva al problema.

Recordes el cas de l'Amanda Todd?




Activitat 16: Exposa tres raons per les quals s'hagi creat algun conflicte al teu voltant.
Activitat 17: Defineix la paraula bullying.
Activitat 18: Busca informació sobre el cas d'en Jokin. Va ser un dels primers casos de bullying popularitzats a Espanya.

ROLE-PLAYING
Imagineu que en Marc és un alumne que ha arribat nou a l'escola. Avui és el seu segon dia, els seus pares han canviat de feina i, per tant, ell ha canviat d'institut, d'amics i de ciutat. Sempre ha tret molt bones notes i aquest matí ha estat l'únic que tenia bé l'exercici de matemàtiques. Al migdia, arriba a la cua del manjador i, com estava distret buscant les forquilles, s'ha col·locat el primer de la cua, per davant de quinze alumnes.

Quatre de vosaltres esteu fent cua al menjador de l'escola. Veieu com arriba un alumne nou, sense dir res, es posa el primer.

a) Com és la reacció dels quatre que fan cua? Representeu-la en positiu i negatiu.
b) Els espectadors també poden participar de forma espontània.


La mediació 
És la facilitat de comunicar solucions dins d'un conflicte mitjançant una persona neutral. A l'escola, la mediació permet trobar solucions als autèntic protagonistes de les parts implicades en un conflicte. 

Activitat 19: Què significa mediació?
Activitat 20: Pensa dues situacions que generin conflicte a la classe i qui i com les podria solucionar. 

dilluns, 20 d’octubre del 2014

Tema 2: la vida en societat!

Fins ara havíem parlat de la persona i què significava viure amb la família. Tot i això, hem de pensar que hi ha altres àmbits en els quals una persona ha de conviure, observeu! 

L'escola
És l'espai on els individus experimenten la vida en societat per primer cop. La família et valora per com ets, en canvi, a l'escola et valoren per allò que fas i que demostres cada dia (comportament i resultats acadèmics). A l'escola també hem de complir drets i deures. 
La colla d'amics
Es tracta del grup d'amics que ocupa bona part de l'espai de vida social. Aquí es comparteixen activitats. Les condicions indispensables per trobar una colla d'amics són: que hi ha hagi proximitat i que es facin activitats compartides. 


Vocabulari 
-Rol: És el "paper" que hem de protagonitzar en un grup d'amics. De fet, no és negatiu en principi, però cal tenir en compte: no saber sortir d'aquest, exercir un paper degradant o protagonitzar un rol de dependència. 

-Assertivitat: És el fet de saber comunicar-se amb eficàcia. Cal fer-ne ús sempre que estem en societat perquè sinó amaguem la nostra essència. 





Activitat 13: Escriu un tweet en el qual facis la teva petita descripció de la paraula escola com a eina de sociablilització, inclou aquestes etiquetes: #escola #mdl #ciutadania

Activitat 14: Mira aquest vídeo sobre els drets dels nens i respon



- Quan es van aprovar els drets dels nens?
- Són només drets dels nens o també d'algun col·lectiu més?
- Què vol dir tenir un nivell de vida adequat?
- Quins drets té un nen?


- Què ha de fer un estat per un nen? 

Activitat 15: Estàs d'acord amb les dues condicions bàsiques de l'amistat? Per què? 

dijous, 16 d’octubre del 2014

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai (Pakistan, 1997), la nena pakistanesa tirotejada pels talibans quan anava a l'escola, ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau 2014. Amb ella ha estat guardonat també Kailash Satyarthi, activista indi pels drets dels infants. El comitè del Nobel els ha distingit per la seva lluita en favor del dret a l'educació dels nens i les nenes.
"Tot i la seva joventut, Malala Yousafzai ja ha lluitat durant anys pel dret de les nenes a l'educació i ha donat exemple de com els nens i els joves, també, poden contribuir a millorar les seves pròpies situacions"
Sobre l'altre guardonat, el comitè noruec assegura: "Mostrant un gran coratge personal, Kailash Satyarthi, mantenint la tradició de Gandhi, ha encapçalat diferents formes de protesta i manifestacions, sempre pacífiques, en contra de l'explotació dels infants".

Una icona global
Malala Yousafzai s'ha convertit en una icona global de la lluita pel dret a l'educació universal, en especial de les nenes en països on se'ls nega aquest dret.
La nena pakistanesa va ser a Barcelona el juliol de l'any passat per recollir el Premi Internacional Catalunya que va compartir, en aquella ocasió, amb Gro Harlem Brundtland.
El premi Nobel de la pau serà entregat en una cerimònia oficial a Oslo el dia 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4588495

dimarts, 7 d’octubre del 2014

La família

La família és un element natural, universal i fonamental de la nostra societat.

És, sense cap dubte, el primer àmbit de relació entre els éssers humans. Les famílies s'acostumen a formar a partir de la unió entre dos individus que són parella. Els costums s'han anat flexibilitzant amb el temps. El més important d'una família és que la parella pugui viure bé l'amor en parella i sigui, alhora, educadora dels fills.   

Tipus de famílies

Nuclear: Formada per la mare, pare i fills. Els pares o mares poden ser homoparentals.
Extensa: És la nuclear, però també hi ha més persones que hi conviuen dia a dia com ara: avis, tiets, cosins...
Monoparental: Els fills només viuen amb un dels pares. 
Retrobada: Família composta per pares i mares que ja han tingut fills o filles d'altres relacions. 




  



Activitat 9: Justifica aquesta afirmació: "la família és, sense cap dubte, el primer àmbit de relació entre els éssers humans". 
Activitat 10: Pregunta al pares quines semblances o diferències veuen en les relacions familiars d'ara i les que hi havia quan ells tenien la seva edat: usos, costums, normes..
Activitat 11: Escriu un breu arbre genealògic. Ha d'incloure els teus besavis fins a la teva persona.
Activitat 12: Coneixes aquesta família? Per què són una família? Quin tipus de família són?


dimecres, 1 d’octubre del 2014

La personalitat

   La personalitat és allò distintiu i propi de cada ésser. També és allò que els fa ser diferent a la resta. 

Com s'arriba a construir la personalitat?
1) Maneres habituals de fer les coses: com actuen en diferents situacions?
2) Consciència del propi jo: Sempre seràs tu i no pots caure a convertir-te en una altra persona. 
3) Amb el dinamisme: cada dia que passa et construeixes més com a persona.


   A vegades, quan algú fa una entrevista de feina, entre d'altres tests, el fan superar un de personalitat. Aquí s'avaluen aspectes com
l'ansietat, les motivacions del candidat... De fet, no hi ha respostes bones o dolentes, cada lloc de treball exigeix unes característiques concretes. Per exemple, una administrativa comercial necessita ser social, extrovertida... mentre que una comptable serà reflexiva, tranquil·la...


Activitat 5:
Què és la personalitat? Intenta construir una pròpia definició del terme.
Activitat 6: Creus que ara mateix la teva personalitat està totalment construïda?
Activitat 7: Imagina't que accedeixes a dues entrevistes, una per fer de forner i una altra per fer de banquer. Quins trets de la teva personalitat destacaràs? 
Activitat 8: Mira aquest vídeo, què en penses?


Test de personalitat


dimarts, 23 de setembre del 2014

Tema 1: la persona

A vegades, ens costa molt plantejar-nos aquesta pregunta, qui sóc jo? 

De fet, podem respondre-la simplement amb un nom comú. Per exemple, jo sóc...en Joan! Sí, però pot ser en Joan cap d'estudis, el director del centre, un polític, el forner del meu poble...Com veieu, sempre que ens presentem amb el nostre nom tenim una certa tendència a explicar una mica més, sinó es pot arribar a una confusió. 

De fet, cada Joan serà molt diferent, físicament i mental. Cadascú té el seu propi motlle i la seva manera de ser i actuar. 

I sovint ens preguntem: qui sóc? Qui vull ser? 


Fixeu-vos en aquesta imatge, es tracta d'una noia que viu a Jaisalmer, a l'Índia. Reflexiona i pensa, podrà ser la mateixa persona fora del seu estat? 









Activitat 1: Podries definir-te i explicar qui ets. Dóna detalls, com sóc, què m'agrada fer...

Activitat 2: Sabries definir què significa la paraula lliure? Pensa que a vegades és un terme que no s'entén gaire bé. 

Activitat 3: Ara intenta't comparar amb un altre persona de casa. En què us diferencieu? 

Activitat 4: Imagina't que els teus pares han de canviar de residència, et costaria molt conservar els trets que t'identifiquen?

dijous, 18 de setembre del 2014

Referèndum per a la independència a Escòcia

Segur que darrerament has vist a les notícies què està passant a Escòcia, avui justament s'esdevé un referèndum per a demanar a la població què volen fer. 

La campanya més important a favor de la independència es diu  Yes Scotland i es va iniciar el 25 de maig de 2012. Aquesta campanya té el suport del Partit Nacional Escocès, el Partit Verd Escocès i el Partit Socialista Escocès. Posteriorment es creà la campanya Radical Independence que promou la independència des del punt de de vista de l'esquerra i també la plataforma Labour for Independence que reuneix diversos polítics del Partit Laborista Escocès que han explicitat el seu suport a la independència.


D'altra banda, la campanya en contra de la independència s'anomena Better Together i es va iniciar el 25 de juny de 2012. La campanya té el suport del Partit Laborista Escocès, el Partit Conservador Escocès i els Liberal Demòcrates Escocesos. 

Una mica d'història...
Escòcia era un estat ndependent fins al 1707. Entre l'any 843 i 1707 hi havia el regne d'Escòcia i el regne d'Anglaterra, a través de l'Acta d'Unió van quedar units. La reina Anna I moria sense descendència i l'aspirant al tron seria catòlic. 

Quan comença l'independentisme?
L'independentisme escocès visqué un resorgiment a partir dels anys 1970 com a conseqüència d'una crisi econòmica i un procés de desindustrialització. Aquests procesos sumats al descobriment de jaciments petroquímics al Mar del Nord retornaren al centre del debat polític la necessitat de gestionar els propis recursos. L'any 1979 se celebrà un referèndum per la recuperació de l'autogovern. El resultat fou afirmatiu malgrat que la norma no entrà en vigor a causa d'una polèmica clàusula que obligava que els vots afirmatius fossin més del 40% del total del cens. El Parlament escocès i el govern escocès entraren en funcions finalment després de la celebració d'un nou referèndum l'any 1997 en la qual es preguntà novament sobre la necessitat de restaurar el parlament i de sobre si aquest havia de tenir la postetat de legislar sobre impostos. El resultat fou afirmatiu en tots dos casos.
El debat sobre la independència s'ha mantingut en el centre del debat polític des que l'any 2009 el Partit Nacional Escocès presidit per Alex Salmond plantejà una sèrie de converses amb diferents agents socials sobre el tema. La qüestió s'ha mantingut al centre de l'ideari del partit i ha estat una qüestió principal en les propostes per la campanya de les eleccions de 2011 en les quals guanyaren per majoria absoluta. Alex Salmond proposà el gener de 2012 la celebració d'un referèndum per la tardor de 2014. El Govern del Regne Unit presidit per David Cameron ha acceptat que el referèndum sigui vinculant.


I ara...atents a les notícies!