dijous, 19 de març del 2015

Cooperació internacional

Per entendre la cooperació internacional cal saber que hi ha molts països que viuen en una desigualtat absoluta i és un tema que es mou per necessitats econòmiques, polítiques i socials. 

Diversos tipus d'ajudes entre països

AOD 
   És l'ajuda Oficial al Desenvolupament, ideada per les Nacions Unides. La proporcionen els països del centre a la perifèria. És una ajuda bàsicament econòmica.

Ajudes als països desenvolupats
   En aquests països també hi ha col·lectius que viuen situacions desfavorides, és el Quart Món.  

ONG
   Són les organitzacions no governamentals. Tenint en compte que l'AOD és molt difícil, cal que existeixin organitzacions que ajudin a tirar endavant uns objectius d'ajuda. 
   Les formen grups de voluntaris i voluntàries dins de l'àmbit local i es formen arran el caràcter ètic, polític o religiós. Porten a terme diverses accions de caràcter altruista. 


Activitat 5
Quin és l'objectiu de la cooperació internacional?

Activitat 6
Qui va establir l'AOD i què pretén?

Activitat 7
Quin és el motiu de naixement de les ONG?


Treball en grup
Busca't un grup de treball entre 4 i 5 persones i investiga sobre una ONG (Creu Roja, Caritas, Intermón-Oxfam, Metges Sense Fronteres...)

En una cartolina DIN-A2 hi ha d'haver...
-Nom de l'ONG
-Origen
-Antiguitat
-Objectius
-Col·laboradors
-Àmbits d'actuació
-Recull de campanyes realitzades, amb la darrera destacada
-Logotip

dimarts, 3 de març del 2015

Situacions d'injustícia

Racisme i xenofòbia

És cert que hi ha moltes persones que arriben al nostre país i pateixen l'anomenat racisme social: atacs verbals, discriminació laboral, marginacions en les relacions socials...tot això posa en perill la cohesió social de qualsevol indret. 

Campanya a favor de la cohesió social entre races. 




Violència domèstica 

Per desgràcia, a la nostra societat encara hi ha notícies de dones agredides per la seva parella o exparella. Les estadístiques són alarmants i només podem comptar els casos que han estat denunciats. Aquestes situacions vénen precedides per gestos despectius, insults i amenaces. Molts homes consideren habitual recórrer a la violència contra les seves parelles. No es pot justificar mai el menyspreu per ser home o dona.  



Campanya contra la violència de gènere. 




La pobresa i la marginació social 


A la Unió Europea una persona es considera pobra quan la seva renda (els diners de què disposa) és inferior al 50% de la renda mitjana del país. Existeixen quatre tipus de pobresa en funció de la renda personal i la mitjana de cada país: extrema, greu, moderada i econòmica. 
A Espanya, un 20% de la població viu sota el llindar de la pobresa. A banda del nivell econòmic, també es té en compte el possible accés als béns considerats bàsics: l'alimentació, el vestit, l'habitatge, la salut, la feina i l'educació. La causa principal de tot això és l'atur. 

Quins drets vulnera? 
L'article 25.1 diu que tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut i el seu benestar. 


             
Nens de l'Índia anant a l'escola                                   Nens anant a l'escola amb el rickshaw


Activitat 1:
Descriu exemples de racisme social que hagis viscut al teu voltant. 


Activitat 2:
Què entens per cohesió social? I per xenofòbia?

Activitat 3:
Creus que la violència de gènere és més pròpia als països subdesenvolupats que als desenvolupats? Tanmateix, creus que les mesures legals són l'única solució per evitar la violència de gènere? 

Activitat 4:
Podries assegurar que coneixes a persones del teu voltant que siguin pobres?