dilluns, 20 d’octubre del 2014

Tema 2: la vida en societat!

Fins ara havíem parlat de la persona i què significava viure amb la família. Tot i això, hem de pensar que hi ha altres àmbits en els quals una persona ha de conviure, observeu! 

L'escola
És l'espai on els individus experimenten la vida en societat per primer cop. La família et valora per com ets, en canvi, a l'escola et valoren per allò que fas i que demostres cada dia (comportament i resultats acadèmics). A l'escola també hem de complir drets i deures. 
La colla d'amics
Es tracta del grup d'amics que ocupa bona part de l'espai de vida social. Aquí es comparteixen activitats. Les condicions indispensables per trobar una colla d'amics són: que hi ha hagi proximitat i que es facin activitats compartides. 


Vocabulari 
-Rol: És el "paper" que hem de protagonitzar en un grup d'amics. De fet, no és negatiu en principi, però cal tenir en compte: no saber sortir d'aquest, exercir un paper degradant o protagonitzar un rol de dependència. 

-Assertivitat: És el fet de saber comunicar-se amb eficàcia. Cal fer-ne ús sempre que estem en societat perquè sinó amaguem la nostra essència. 





Activitat 13: Escriu un tweet en el qual facis la teva petita descripció de la paraula escola com a eina de sociablilització, inclou aquestes etiquetes: #escola #mdl #ciutadania

Activitat 14: Mira aquest vídeo sobre els drets dels nens i respon



- Quan es van aprovar els drets dels nens?
- Són només drets dels nens o també d'algun col·lectiu més?
- Què vol dir tenir un nivell de vida adequat?
- Quins drets té un nen?


- Què ha de fer un estat per un nen? 

Activitat 15: Estàs d'acord amb les dues condicions bàsiques de l'amistat? Per què? 

dijous, 16 d’octubre del 2014

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai (Pakistan, 1997), la nena pakistanesa tirotejada pels talibans quan anava a l'escola, ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau 2014. Amb ella ha estat guardonat també Kailash Satyarthi, activista indi pels drets dels infants. El comitè del Nobel els ha distingit per la seva lluita en favor del dret a l'educació dels nens i les nenes.
"Tot i la seva joventut, Malala Yousafzai ja ha lluitat durant anys pel dret de les nenes a l'educació i ha donat exemple de com els nens i els joves, també, poden contribuir a millorar les seves pròpies situacions"
Sobre l'altre guardonat, el comitè noruec assegura: "Mostrant un gran coratge personal, Kailash Satyarthi, mantenint la tradició de Gandhi, ha encapçalat diferents formes de protesta i manifestacions, sempre pacífiques, en contra de l'explotació dels infants".

Una icona global
Malala Yousafzai s'ha convertit en una icona global de la lluita pel dret a l'educació universal, en especial de les nenes en països on se'ls nega aquest dret.
La nena pakistanesa va ser a Barcelona el juliol de l'any passat per recollir el Premi Internacional Catalunya que va compartir, en aquella ocasió, amb Gro Harlem Brundtland.
El premi Nobel de la pau serà entregat en una cerimònia oficial a Oslo el dia 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4588495

dimarts, 7 d’octubre del 2014

La família

La família és un element natural, universal i fonamental de la nostra societat.

És, sense cap dubte, el primer àmbit de relació entre els éssers humans. Les famílies s'acostumen a formar a partir de la unió entre dos individus que són parella. Els costums s'han anat flexibilitzant amb el temps. El més important d'una família és que la parella pugui viure bé l'amor en parella i sigui, alhora, educadora dels fills.   

Tipus de famílies

Nuclear: Formada per la mare, pare i fills. Els pares o mares poden ser homoparentals.
Extensa: És la nuclear, però també hi ha més persones que hi conviuen dia a dia com ara: avis, tiets, cosins...
Monoparental: Els fills només viuen amb un dels pares. 
Retrobada: Família composta per pares i mares que ja han tingut fills o filles d'altres relacions. 




  



Activitat 9: Justifica aquesta afirmació: "la família és, sense cap dubte, el primer àmbit de relació entre els éssers humans". 
Activitat 10: Pregunta al pares quines semblances o diferències veuen en les relacions familiars d'ara i les que hi havia quan ells tenien la seva edat: usos, costums, normes..
Activitat 11: Escriu un breu arbre genealògic. Ha d'incloure els teus besavis fins a la teva persona.
Activitat 12: Coneixes aquesta família? Per què són una família? Quin tipus de família són?


dimecres, 1 d’octubre del 2014

La personalitat

   La personalitat és allò distintiu i propi de cada ésser. També és allò que els fa ser diferent a la resta. 

Com s'arriba a construir la personalitat?
1) Maneres habituals de fer les coses: com actuen en diferents situacions?
2) Consciència del propi jo: Sempre seràs tu i no pots caure a convertir-te en una altra persona. 
3) Amb el dinamisme: cada dia que passa et construeixes més com a persona.


   A vegades, quan algú fa una entrevista de feina, entre d'altres tests, el fan superar un de personalitat. Aquí s'avaluen aspectes com
l'ansietat, les motivacions del candidat... De fet, no hi ha respostes bones o dolentes, cada lloc de treball exigeix unes característiques concretes. Per exemple, una administrativa comercial necessita ser social, extrovertida... mentre que una comptable serà reflexiva, tranquil·la...


Activitat 5:
Què és la personalitat? Intenta construir una pròpia definició del terme.
Activitat 6: Creus que ara mateix la teva personalitat està totalment construïda?
Activitat 7: Imagina't que accedeixes a dues entrevistes, una per fer de forner i una altra per fer de banquer. Quins trets de la teva personalitat destacaràs? 
Activitat 8: Mira aquest vídeo, què en penses?


Test de personalitat